Avui no aspiro a res

Espai 13

Cicle
Els vint-i-quatre graons
Autor
Juan López
Dates
Comissariat
Jorge Díez

Juan López (Alto Maliaño, 1979) construeix habitualment les seves obres amb senyals, imatges i missatges i intervé en espais urbans o expositius. En tots dos casos altera l'espai superposant-hi recursos utilitzats per la publicitat que inunda les ciutats: apropiacions, imatges, textos, fotografies, cartells i grafits. L'artista treballa amb eines artístiques vàries: dibuix, forma, color, composició i collage. Són recursos que avui comparteixen la publicitat i les arts visuals, però que en l'obra de Juan López tenen un objectiu ben diferent: sorprendre i sacsejar l'espectador sobre el consumisme i sobre els reclams publicitaris.
Per a l'exposició a l'Espai 13, Juan López presenta dues peces: Numerosis i Avui no aspiro a res. Numerosis consisteix en la documentació en vídeo del reflex que el rellotge lluminós d'una farmàcia sota la casa de l'artista projecta del revés al vidre de la finestra durant les vint-i-quatre hores del dia. Com si es tractés dels missatges ocults als discos de rock'n'roll, el rètol revela els seus missatges satànics.

A Avui no aspiro a res, l'artista pren per referència l'interès de Joan Miró per treballar amb tècniques i materials nous, en una instal?lació que presenta un collage d'imatges en vídeo amb dibuix realitzat amb cinta aïllant.

El motiu principal de la instal·lació són els traceurs, que és com s'anomenen els practicants del parkour, disciplina esportiva consistent a desplaçar-se pel medi urbà o natural superant els obstacles del recorregut (tanques, murs, buit...) de la manera més hàbil possible, i únicament amb els recursos inherents al cos humà. La instal?lació final mostra una sèrie d'obstacles dibuixats a les parets i una projecció dels traceurs que recorre la sala tot fent encaixar el personatge projectat amb el dibuix.

Aquesta vídeoinstal·lació inaugura el cicle Els vint-i-quatre graons, que ha estat comissariat per Jorge Díez i que vol retre homenatge a l'obra i la personalitat de Joan Miró.