L'ornament de les masses: vermell, blanc, blau

Espai 13

Cicle
Els vint-i-quatre graons
Autor
Javier Arce
Dates
Comissariat
Jorge Díez

Javier Arce (Santander, 1973) s'interessa per les fronteres de l'art. El seu treball intenta ampliar aquests límits fins als territoris en què l'Art, amb majúscules, com a expressió d'alta cultura, es contamina amb les manifestacions de la cultura popular. El treball que l'artista presenta a l'Espai 13 de la Fundació segueix aquesta línia d'anàlisi en un moment en què el merchandising, important i present a tots els museus, posa a l'abast del gran públic les obres més reconegudes de la història de l'art.

La seva instal•lació està formada per dos elements. El primer recupera, reinventant-la, la instal•lació d'Andy Warhol a l'Stable Gallery de Nova York el 1964 en què la mercaderia esdevenia obra d'art: la sala és plena de dibuixos tridimensionals que representen la Brillo Box, realitzats amb retolador damunt paper irrompible i convertits en manyocs de paper. Javier Arce, però, transforma l'ordre i netedat de la instal•lació original en una acumulació de deixalles artístiques.

El segon pas, Abandono, consisteix en quatre projeccions simultànies d'una sèrie d'accions que Javier Arce ha estat fent els darrers mesos, consistents a abandonar obres d'art originals de la sèrie Estrujados (Brillo Box) al costat dels productes que hi ha a la venda a les botigues del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, de Madrid; de la Tate Modern, de Londres; del Centre Georges Pompidou, de París, i de la Fundació Joan Miró, de Barcelona. Així aconsegueix d'anar més enllà i convertir l'obra d'art en mercaderia.

L'ornament de les masses: vermell, blanc, blau, s'inclou dins el cicle Els vint-i-quatre graons, dedicat a la figura de Joan Miró i al seu paper de referent en l'art contemporani amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la seva mort, el 25 de desembre de 1983 i és una reflexió sobre el paper dels museus i el valor de l'art.