Frantisek Kupka

Exposició temporal

Dates

La Fundació Joan Miró presenta František Kupka, una mostra comissariada per Brigitte Léal, directora adjunta del Musée National d'Art Moderne - Centre Georges Pompidou, i patrocinada pel BBVA. L'exposició ensenya, per primera vegada a l'estat espanyol, prop de 80 teles i dibuixos d'aquest artista txec, provinents dels fons de la institució francesa, i documents pertanyents a la col•lecció de Pierre Brullé, gran expert en Kupka, considerat el primer pintor que va explorar l'abstracció. La magnífica col•lecció d'obra i documents del Centre Georges Pompidou, majoritàriament donats per la vídua de l'artista el 1963, permet comprendre molt bé la trajectòria de Kupka, de les primeres obres simbolistes fins a l'etapa final.

Frantisek Kupka (1871 - 1957) va començar la seva carrera a la prestigiosa Escola de Belles Arts de Praga, on es va dedicar a la pintura acadèmica. Va ser més tard, a Viena, que va començar a interessar-se per la pintura simbolista i al•legòrica.

Instal•lat a París el 1896, Kupka va treballar d'il•lustrador de premsa i de publicitat, mentre s'apropava als artistes de les primeres avantguardes, com el fauvisme o el cubisme, tot mantenint la seva personalitat i independència. El seu interès pels escrits futuristes va fer que cap al 1910 la seva obra esdevingués més i més abstracta, fruit de l'interès per reflectir el moviment, estudiar els efectes del color i la relació entre música i pintura. Resultat d'aquesta reflexió és el llibre "La Création dans les arts plastiques", de 1913. Malgrat aquesta relació amb els "ismes" de l'època, Kupka sempre es va sentir un investigador a part.

El 1931 crea, amb Auguste Herbin, Jean Hélion i altres artistes, el grup Abstraction-Création, que defensava l'abstracció contra el moviment surrealista liderat per André Breton.

L'exposició que la Fundació dedica a František Kupka vol destacar les aportacions d'aquest artista, com ara la fusió dels motius fin-de-siécle austríacs amb les exploracions formals de les primeres avantguardes o l'interès pel moviment que el féu arribar molt d'hora a l'abstracció. Aquesta sensibilitat fa que l'obra de Kupka ocupi un lloc destacat en la història de l'art modern europeu.

František Kupka, a qui han dedicat importants mostres els museus més importants de França, els Estats Units o el Japó, no ha tingut mai una exposició retrospectiva a Barcelona. És amb el propòsit de corregir aquest oblit injustificat que la Fundació presenta ara aquesta mostra, que permetrà apreciar i comprendre l'evolució estilística i el mètode de treball d'aquest pintor clau en el desenvolupament de la primera abstracció.