Excés de yang

Espai 13

Cicle
Cicle: Silenci explícit
Autor
Sophie Whettnall
Dates
Comissariat
TRES

Sophie Whettnall (Brussel·les, Bèlgica, 1973) presenta una videoinstal·lació sonora amb el seu últim autoretrat concebut especialment per a Silenci explícit i titulat Excés de yang. El mot yin yang és, segons la filosofia oriental, un concepte basat en la dualitat de tot el que existeix a l'univers. D'acord amb la medicina xinesa, símptomes d'una activitat en excés yang -qualitat associada genèricament a l'activitat, el moviment, la llum i el masculí-, ho poden ser l'estrès, la falta de son o la conducció ràpida i temerària, entre més.

Partint del diagnòstic d'excés de yang comunicat a l'artista pel seu metge, Whettnall crea una metàfora apassionant de la seva realitat i condició de dona recorrent a símbols de poder i seducció associats al gènere masculí. Per a això ha introduït en el seu treball una exploració de les fronteres del silenci, aventurant-se en un projecte que constitueix un pas més en la dissecció de la intimitat de la seva psique i en la seva particular anàlisi dels mecanismes i contradiccions implícits en la pràctica artística.

Proper a altres autoretrats com Shadow boxing (2004) o Conversation piece (2005), l'artista reflexiona sobre la violència latent en l'inconegut, en allò amagat, allò que es reserva i es reté. A Excés de yang, Whettnall es dibuixa a ella mateixa aparentment polaritzada entre l'energia i el poder que confereix l'ostentació del soroll, de la velocitat i de la bellesa i la contenció que li imposen les seves pròpies límitacions. És aquí que ens mostra una forma de silenci que, encarnat en violència paralitzadora, assenyala vers la indefinició dels límits i la desarmant amplitud de la seva potencialitat. És mitjançant aquesta tensió que penetra tots els seus autoretrats que l'artista comunica millor el silenci tan present a la seva obra; un silenci sovint dur i espès que s'oposa radicalment al soroll i a la mentida.

Vincles relacionats

Festival Loop

TRES

Sophie Whettnall

Amb la col·laboració de:

  • 987 Barcelona Hotel
  • ComRàdio
  • El Periódico
  • Festival Loop