Joaquim Gomis: de la mirada obliqua a la narració visual

Exposició temporal

Dates
Comissariat
Juan Naranjo

L’exposició de fotografia, comissariada per Juan Naranjo, inclou una selecció de gairebé 200 fotografies i mostra un dels aspectes més interessants i menys coneguts de la seva producció: els fotoscops

Joaquim Gomis, nascut al 1902 a Barcelona, va ser un dels fotògrafs pioners en la utilització d’un nou llenguatge fotogràfic. Va ser un personatge actiu de l’entramat cultural i artístic que va donar singularitat a la burgesia il·lustrada catalana. Gomis va desenvolupar una àmplia i rigorosa producció fotogràfica vinculada als posicionaments més avançats de la seva època.

L’exposició Joaquim Gomis. De la mirada obliqua a la narració visual s’ha dividit en dos àmbits. El primer, La mirada obliqua, mostra la producció fotogràfica que va des de 1922 a 1939, període en què Gomis va fer una obra fotogràfica pionera i innovadora que es va avançar als programes dels teòrics de la Nova Visió, i que ha tingut un paper important per entendre la fotografia moderna a tot Europa. Gomis va fer gran part d’aquestes fotografies durant els seus viatges i estades a ciutats com París, Praga o Nova York.

El segon àmbit de l’exposició, La narració visual, presenta els fotoscops. En aquests fotollibres Gomis, conjuntament amb Joan Prats, va desenvolupar una visió particular a mig camí entre el llenguatge cinematogràfic i el del fotoreportatge. Els fotoscops van jugar un paper important en la comprensió de l’obra i de la persona de figures rellevants de l’art del segle xx com van ser Joan Miró, Antoni Tàpies o Antoni Gaudí.

Entre els fotoscops seleccionats n’hi ha que no es van arribar a publicar mai, com Eucaliptus, Barcelona i els que Gomis va fer sobre el cos. Entre els publicats, s’hi presenten Atmósfera Miró, Gaudí, Ibiza fuerte y luminosa i Artesanía, en els quals Gomis va projectar la seva mirada més particular i van ser els que van tenir més èxit. En aquest apartat de l’exposició, es parteix d’una selecció de fotografies, maquetes, àlbums, fitxes fotogràfiques, projeccions i fotollibres per acostar al públic la concepció narrativa que van fer servir Joaquim Gomis i Joan Prats en els fotoscops.

La majoria de les fotografies de l’exposició provenen de l’Arxiu Gomis, propietat dels hereus i dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. L’Arxiu Gomis consta de 70.000 imatges i documentació complementària com ara cartes, llibres i catàlegs. La Fundació Joan Miró, els néts del fotògraf i la Generalitat de Catalunya van firmar un acord en virtut del qual els propietaris el cedeixen en comodat a la Generalitat que el destina a l’Arxiu Nacional de Catalunya i la responsabilitat de l’explotació de les imatges a la Fundació Joan Miró.

Joaquim Gomis, amic de Joan Miró i de Joan Prats, va ser el primer president de la Fundació Joan Miró i personatge clau en la fase de gestació de la institució.

Com a complement a l’exposició Joaquim Gomis. De la mirada obliqua a la narració visual la Fundació Joan Miró ha preparat diverses activitats complementàries entre les quals cal destacar dos tallers: Mirades singulars (amb càmera digital) i La capsa fotogràfica (taller de fotografia estenopeica).

La Fundació també prepara unes visites comentades a l’exposició acompanyades de diversos fotògrafs –Margarita Andreu, Antoni Bernad, Manel Esclusa, Joan Fontcuberta i Profesor Manso- que aportaran la seva mirada a l’exposició.

L’exposició ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu Joaquim Gomis, i amb la col·laboració de El Periódico, TV3 i Catalunya Ràdio.

Vincles relacionats

Fons Gomis

Amb la col·laboració de:

  • Arxiu Gomis
  • Generalitat Cultura