Pintades

Fotografia al vestíbul

Autor
Joaquim Gomis
Dates
Comissariat
Martina Millà

Pintades és una petita mostra de fotografies de Joaquim Gomis, que evidencien la rotunda actualitat d’alguns dels temes que va tractar.

En el fons Gomis, dipositat a l’ANC hi ha 8 albums plens de fotos de pintades, murals i cartells dels barris de Barcelona i algunes de Girona preses els anys 1977-78, en plena transició. Reivindicacions que ara en diem ecologistes, o pintades en defensa de la llengua, el debat sobre l’Estatut d’Autonomia, o la legalització del PSUC, són alguns dels temes que Gomis tracta, tot amb un rerefons de total decadència física de la ciutat després d’anys de negligència i descontrol (carrers sense asfaltar, totxo erràtic i indiscriminat, etc) i de crisi econòmica associada al petroli.

I malgrat tot, aquesta petita selecció de 7 fotografies que s’exposen ara al vestíbul de la Fundació reflecteixen il·lusió i molta lluita. Algunes fins i tot estan plenes d’ingenuïtat. La sensació general és que tot estava per fer i que tot era possible, i això que també planava amb força la presència dels nostàlgics del “Règim”: fatxes, franquistes, filonazis, etc.

La mostra es podrà veure fins el 26 de maig del 2013, al vestíbul de la Fundació.

Joaquim Gomis va ser el primer president de la Fundació. Aquest vincle no és casual. Sempre va mantenir un estret lligam d’amistat amb Joan Miró i com  a fotògraf va ser un dels primers creadors del nostre país que va emprar un llenguatge modern, tant pel que fa a la selecció de temes, com pel que fa al tractament de la imatge.   El seu fons fotogràfic, gestionat ara per la Fundació Joan Miró, però en dipòsit a l'Arxiu Nacional de Catalunya, és també un valuós document sobre la vida, l’obra, els paisatges i el procés creatiu de Joan Miró.