Amb les teves pròpies mans

Espai 13

Cicle
Lesson 0
Autor
Rita Ponce de León
Dates
Comissariat
Colectivo Azotea (Juan Canela y Ane Aguirre)

Rita Ponce de León parteix de la idea de cos-motlle (igata, en japonès) del ballarí Butoh Akaji Maro: el cos es buida, hom intenta oblidar el que sap i qui és i, des d’aquell moment, el cos pot tornar-se a omplir amb idees que l’ajuden a moure’s. L’artista imagina la seva proposta com un motlle que cal omplir, una exposició (o més aviat disposició) que pot funcionar com un cos. Pretén buidar-la de contingut perquè altres persones puguin omplir-la de sentit. En aquest cas, Amb les teves pròpies mans pren forma a partir de la història de la vida d’una persona a qui l’artista coneix i a qui vol continuar coneixent.

Amb la sala dividida en dos àmbits, el visitant que entri a l’Espai 13 no trobarà una exposició amb un recorregut previst, sinó que podrà relacionar-se amb l’espai i amb els objectes que l’omplen. Els objectes conviden a endinsar-se en un espai acollidor que ofereix la possibilitat de crear a diverses escales: individual i/o col·lectiva, formal, narrativa, artística, creativa i expositiva.

Els objectes, dissenyats i creats per l’artista, es distribueixen entre els dos àmbits de la sala; una part o diverses parts que fan pensar en un tot, un univers de fragments desarticulats que per a cada espectador constitueixen una totalitat diferent. D’una banda a l’altra del mur o la membrana, els objectes transmeten una multiplicitat d’unitats de sentit. En traspassar la membrana, passant de mà en mà, els objectes poden ser tocats, sentits i viscuts, però sobretot evocats per cadascú en el transcurs de la seva experiència a la sala. Les diverses relacions que es generen fan possible un espai d’autoaprenentatge basat en l’experiència estètica, a partir de tot allò que els objectes comuniquen i la manera com ens afecten.