Genius Loci

Exposició temporal

Dates
Comissariat
Martina Millà

Genius Loci és una exposició singular que aplega una selecció de la creació musical a Barcelona dels darrers anys. Plantejada com una passejada pels diferents tracks d'un disc, la mostra serà un híbrid entre l'experiència d'escoltar una audio-guia en un museu i escoltar cançons en un iPod o qualsevol reproductor de mp3.

La Fundació Joan Miró allotjarà deu espais diferents, dedicats cadascun d'ells a un grup i a una cançó. En entrar a cada una de les sales, l'audio-guia dels visitants s'activa i se sent la cançó o el tema designat per a l'espai. Cada grup presenta una proposta que està relacionada amb el moment actual de la seva creació i que completa amb una instal·lació o una ambientació escenogràfica específica. Els músics seleccionats es presenten com artistes conceptuals, tan pel contingut dels seus temes, com per la manera de presentar-los i de presentar-se a si mateixos. Tots tenen una estratègia pròpia que incorpora una reflexió sobre què és ser músic a Barcelona avui dia. Aquesta reflexió en uns queda palesa en la seva posada en escena, en altres en les lletres dels temes o en estratègies discogràfiques i encara en altres en la seva tendència a creuar disciplines artístiques sense cap mena de pudor. Són músics i, a més, són hereus de Marcel Duchamp i d'Andy Warhol.

A l'exposició hi participaran Els Amics de les Arts, Hidrogenesse, Illa Carolina, Internet2, Manos de Topo, Mishima, Mürfila, Standstill, The Pinker Tones i Za!.

El títol escollit, Genius Loci, remet als esperits protectors que els antics romans associaven amb cada ciutat i convida a pensar sobre l'antiguitat de la modernitat i sobre la idiosincràsia de cada context creatiu, en aquest cas, Barcelona. També es refereix a la globalització de la música pop perquè Roma fou el primer model d'imperialisme cultural que ens és familiar.

Unes audio-guies especials, un programa editat en braille i un mapa imprès en relleu permetran als visitants invidents poder gaudir de l'exposició.

Podeu veure com va anar la presentació a la premsa a http://vimeo.com/20829169

Però l'exposició no s'acabarà aquí. Seguiu-ne el muntatge i l'evolució a: