Nadala - Estel caigut

Exposició temporal

Autor
Jaume Pitarch
Dates
Comissariat
Martina Millà

Jaume Pitarch (Barcelona, 1963) presentarà una instal·lació que vol ser una reflexió sobre la situació actual i la deriva socioeconòmica que ens hi ha conduït. Per a Pitarch, el Nadal, festa emblemàtica de la distorsió de certs valors, només pot ser vist en aquests moments com un Nadal estrellat.

Estrellar: fabricar una estrella. (Estel caigut)

Un cotxe sinistrat sobre l’herba del pati de l’olivera de la Fundació Joan Miró. Vehicle típicament diplomàtic, símbol de luxe, poder i fiabilitat, objecte de desig en una societat materialista. La ràdio del cotxe, encara engegada, emet els butlletins informatius en temps real. Això vol indicar que la peça es llegeix en clau d’actualitat. L’estavellament encara està passant. Com diu la gramàtica anglesa: present continuous.

Una altra clau és el símbol d’aquest cotxe: un estel. L’estel, en el relat nadalenc cristià, actua com a far o guia dels reis d’Orient. Inscrit dins del treball que he fet en els darrers anys, en el qual abordo la qüestió de l'extraviament com a aspecte consubstancial a l'ésser humà, aquest estel caigut representa l'estavellament de tot el que aquest cotxe simbolitza i la desorientació a la qual ens ha conduït el col·lapse del model econòmic i social que fins ara coneixíem, tot convidant-nos a la reflexió davant d’aquest sentiment de deriva col·lectiva. Aquesta reflexió podria actuar com a substitutiu del ritu consumista tan propi d’aquestes festes i que progressivament les va buidant de contingut espiritual.

Vincles relacionats

muntatge d’Estel caigut

web Jaume Pitarch

Amb la col·laboració de:

  • Moritz
  • Sumarroca