De Miró a Barcelona.

Exposició temporal

Autor
Cicle Miró. Documents
Dates
Comissariat
Rosa Maria Malet

De Miró a Barcelona inicia un nou cicle d’exposicions titulat Miró. Documents, dedicat a revisar l’obra de Miró a partir del fons artístic i documental de la Fundació. Amb aquesta primera edició del cicle es vol posar en valor el llegat que Joan Miró va oferir a Barcelona des de finals dels anys seixanta.

La mostra, comissariada per Rosa Maria Malet, presenta els dibuixos preparatoris, la documentació i la correspondència vinculats a les quatre obres que Miró va concebre per a la ciutat: el Mural de l’aeroport, el Mosaic del Pla de l’Os de la Rambla, una escultura monumental destinada al parc de Cervantes, que no arribà a materialitzar-se, i la Fundació Joan Miró.

Alhora, l'exposició analitza el context històric i social que el va motivar a fer aquestes donacions, i estudia el concepte de l’art en l’espai públic i la vigència d’aquestes peces com a símbols de la ciutat.

La maqueta de l’escultura monumental destinada al parc de Cervantes, posteriorment titulada Miss Chicago, es conserva la maqueta al Pati nord de la Fundació, que, amb motiu de l'exposició, estarà obert al públic.

En relació amb el Mural de l’Aeroport, es projecta una pel·lícula inèdita de Francesc Català-Roca, conservada a la Filmoteca de Catalunya, que mostra el procés d'elaboració que van seguir Joan Miró i Josep Llorens Artigas.

Joan Miró va concebre les quatre obres per a l’espai públic de Barcelona com a símbols de modernitat i d’obertura internacional de la ciutat. Per a dur-les a terme, va treballar estretament amb l’arquitecte Josep Lluís Sert, qui va projectar la Fundació, i amb els escultors i ceramistes Josep Llorens Artigas i el seu fill Joan Gardy Artigas. Amb aquestes col·laboracions va complir el seu desig de creació col·lectiva.

Ja a principis dels vuitanta, Miró va crear el que seria la seva última obra per a un espai públic, l’escultura Dona i ocell al parc de l’Escorxador, un encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona.

En els textos del catàleg que acompanya l’exposició, el periodista Lluís Permanyer revisa el moment en què Joan Miró li vacomunicar la seva intenció de fer quatre regals a Barcelona; el filòsof Josep Ramoneda contextualitza el valor de l’art en l’espai públic; i Rosa Maria Malet, comissària de la mostra i directora de la Fundació, descriu amb detall el context vital i artístic de Joan Miró quan va concebre les quatre donacions i el procés creatiu de cada projecte.

El cicle d’exposicions Miró. Documents i la col·lecció de publicacions que portarà el mateix títol pretenen abordar i analitzar amb profunditat els fons de la Fundació Joan Miró. En edicions posteriors la Fundació vol presentar altres temàtiques relacionades amb l’obra de Miró i explicar-les a través de la documentació que conserva.

Aquesta exposició s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració del Cercle Miró. El Cercle està format per persones de l’àmbit empresarial i professional que fan una aportació anual a la Fundació a partir del seu interès per l’art contemporani i per Joan Miró.

La inauguració de l’exposició coincideix amb el llançament de l’actualització de l’aplicació per a mòbil «Joan Miró». L’aplicació és una aproximació a les obres públiques de Joan Miró a Barcelona i presenta un itinerari per explorar la ciutat on va viure l’artista. Aquesta actualització inclou nous punts d’interès històric al recorregut i informació ampliada de l’itinerari

L’exposició es pot veure del 9 de maig al 2 de novembre de 2014 a la sala octogonal de la Fundació. Seguint la voluntat de Joan Miró de donar aquestes obres a la ciutat de Barcelona, la mostra es pot visitar gratuïtament.