Blog Fundació Joan Miró Fundació Joan Miró
03_11_2016
Dibuix preparatori de l'obra "El naixement del món", Joan Miró, 1925 © Successió Miró, 2016

Un bocí de fil pot desfermar un món

«Un bocí de fil pot desfermar un món»,[1] deia Miró per expressar que una taca, un esquitx, un punt en un paper podien desencadenar tot un univers creatiu.

Al blog que inaugurem avui, voldríem també que un concepte fos el punt de partida per anar més enllà i obrir nous temes que enriqueixin i complementin els continguts originaris.

Miró va crear el dibuix preparatori de Pintura (El naixement del món) l’any 1925 en un dels seus quaderns. A partir d’aquest dibuix, l’artista en crea d’altres aprofitant les empremtes deixades a les planes següents del quadern, que al seu torn donaran pas a noves obres. L’obra final resultant d’aquest dibuix forma part d’un conjunt d’obres anomenades Pintura amb fons monocroms molt treballats. En el cas de Pintura (El naixement del món), el fons mostra taques d’impregnació amb regalims de pintura en diverses direccions deguts probablement al canvi de posició de la tela amb la pintura encara humida. Damunt d’aquest fons treballat Miró hi col·loca unes figures planes que responen a les que ja apareixen al dibuix preparatori.

Tres dibuixos més segueixen aquest primer, cadascun d’ells creat a partir de les marques sobre el paper que ha deixat el traç en llapis del dibuix anterior, deixant que l’atzar intervingui en el resultat de l’obra. Amb les formes i els signes que crea Miró a cada plana sembla com si volgués desprendre’s de tots els convencionalismes i obrir-se a un nou llenguatge.

dibuixos-preparatoris-conjunt

Dibuixos preparatoris del conjunt d’obres anomenades Pintura. Joan Miró, 1925

Una marca de llapis damunt del paper desferma un seguit de formes noves que en alguns casos germinaran i esdevindran nous projectes. Així, les activitats i els projectes que tenen lloc a la Fundació seran el punt de partida inspirador dels diferents autors que tindran veu en aquest blog i que oferiran noves perspectives sobre cada tema des d’una òptica personal.

Cada article contindrà, en essència, el tema originari. Seran textos suggeridors, que ens portaran a llocs nous, de la mateixa manera que quan Miró mirava una obra deia: «El quadre ha de ser fecund. Ha de fer néixer un món».[2]

 

Fragment del film Joan Miró, l’home que va capgirar la pintura, una coproducció de TV3, Mallerich Films i Les Fims d’Ici, dirigida per Yves Peretti (2004).

Nota: Aquest article ha estat escrit per l’equip de redacció amb la metodologia del pair writing, una tècnica per crear continguts col·laborativament.

[1] | [2] Entrevista de Joan Miró amb Yvon Taillandier (1959), publicada a Miró. Écrits et entretiens. Margit Rowell, 1995.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

6 comentaris

 1. Enhorabona per la inauguració del blog. Benvinguts al món bloguer.

  • Equip de redacció

   Gràcies per la benvinguda, Francesc! Fins aviat

 2. XABIER ETXEBARRIA

  Enhorabona, espetem grans aportaciones interesants. Gracies

  • Equip de redacció

   Gràcies, Xabier. Esperem seguir compartint articles suggeridors. Fins aviat!

 3. Mercè Centellas Llopis

  Enhorabona per la iniciativa. He trobat interessentíssim aquest article.
  El primer esboç que presenteu m’ha recordat el poema visual que Brossa va fer per encàrrec de l’Instituto Nacional de Tècnica Aeroespacial, l’any 1992. El podeu veure a la pàgina 201 del catàleg de l’exposició “Joan Brossa desde Barcelona al Nuevo Mundo”. Moltes gràcies per obrir aquest espai tan suggeridor de diàleg i coneixement.

  • Equip de redacció

   Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè. Consultarem aquest esbós que esmentes, segur que és interessant! Esperem seguir oferint articles suggeridors. Fins aviat!

Back to top